Novi Sad
05.10.2011.
05:02 > 12:15
Novosadska policija je saopštila da će od srede pojačati kontrolu prelaska ulice van pešačkog prelaza, u trenutku zabrane prelaska ili uz korišćenje mobilnog telefona.
  • Sara

    06.12.2011 20:49
    strahota
    Ok je to da ne treba pretcavati kolovoz van pesackog prelaza, ok je da treba postovati semafore ako su sinhronizovani, naravno, u smislu da svetlosi signal i zvucni ako ga ima bude uskladjen, sto je pravi luksuz, neveroatno. ok je da za nepostovanje zakona postoji kazna, ali da li je ok da pesaci dobiju infarkt od policajaca sa fotoaparatima sakrivenih iza obliznjeg kioska, koji istrcavaju u civilima da vam saopste prekrsaj!!!! po neni nije! saljite kazne postom nismo kriminalci samo nam se desilo, mozda, DA SE ZAMISLIMO :-))))
  • gerilac

    08.10.2011 08:25
    desnom stranom
    Trebalo bi zakonom, kad već bon-ton nije dovoljan, zaustaviti ove "levičare" koji ne znaju da se i trotoarom ide desnom stranom. Umesto da se sudaramo, i da igramo igru "ko ima oštriji pogled, i ko će se kome skloniti". O onima koji idu u grupi, ili bolje reći gomili, pa zauzmu celu širinu trotoara, ne vredi trošiti reči. To treba tretirati po krivičnom zakoniku kao nasilničko ponašanje. Da ne bude zabune, ja imam preko 100 kg, uglavnom u mišićima, ali to ne znači da treba i da želim da se bijem samo da bih prošao ulicom...
  • Piplfoks

    06.10.2011 09:07
    @Tiberius
    Prvo ovo:
    '...a sto se plavih tice, treniraju strogocu koristeci glupe propise na glupim mestima kao izgovor za otimanje para.'
    A onda ovo svrstavanje uz izmišljače glupih propisa:
    'Voznja bicikla po trotoaru nije dozvoljena, nikad nije ni bila i nema potrebe to posebno oznacavati znakovima.'

    Što se mene tiče, rukovodim se istim pravilom vožnje bicikla čitav život i nemam nameru to da menjam:
    - ako postoji staza za bicikle, vozim se po njoj;
    - ako ne postoji, vozim se po putu;
    - ako puta nema, ili je u pitanju ulica/put kojom voze brzo i nepažljivo, voziću se trotoarom.;
    Naravno da se nekom ko smatra da biciklu nije mesto na trotoaru čini da biciklisti stalno krše propise. Sa druge strane, svakome ko je ikada posedovao bicikl ta izjava je smešna.
  • Pajče

    05.10.2011 20:57
    I šta bi?
    Je li neko danas video i jednog policajca da je kaznio/pisao prijavu...pešacima?
  • Tiberius

    05.10.2011 17:57
    @piplfoks, zuta majica
    gospodo, ponovite svoje znanje o saobracajnim znakovima i propisima.

    - okrugli znak sa plavom pozadinom i belim biciklom:
    dozvoljeno za bicikliste/biciklisticka staza

    - trougao sa belom pozadinom, crvenim okvirom i biciklom u sredini:
    upozorenje, biciklovi u saobracaju

    - okrugli znak sa belom pozadinom, crvenim okvirom i biciklom u sredini:
    zabrana voznje bicikla

    voznja bicikla po trotoaru nije dozvoljena, nikad nije ni bila i nema potrebe to posebno oznacavati znakovima. znak na pocetku n. sajma je trouglast tj znak upozorenja a ne zabrane.
  • h1n1

    05.10.2011 15:36
    kad vidite nekoga s digitalnim fotoaparatom, nemojte prelaziti ulicu, ako baš morate onda pod uglom.
  • Piplfoks

    05.10.2011 13:41
    @Žuta majica
    U Novosadskog sajma postoji zabrana vožnje bicikla po trotoaru? Pazi kad nisam znam. Možda to budem znao jednog dana kada bude postojala biciklistička staza (malo verovatno) ili kada ljudi tu ne budu vozili automobile kao manijaci (još manje verovatno). Do tada ću živeti u blaženom neznanju.
  • Tiberius

    05.10.2011 13:35
    @bicos
    biciklisticke staze su jednosmerne po defaultu osim ako to dopunskim znakom nije drugacije odredjeno. smer kretanja na stazi se poklapa sa smerom kretanja na kolovozu pored kojeg je staza napravljena.

    a sto se plavih tice, treniraju strogocu koristeci glupe propise na glupim mestima kao izgovor za otimanje para. da bi naplata te kazne bila opravdana potrebno je da postoji znacajan broj nesreca u kojima su se sudarili bicklisti/skuterasi, sto naravno nije slucaj.
  • 05.10.2011 13:21
    I tako ja danas idem po gradu-mora se a ne setnja- kad ono, ima sta da se vidi,

    svi koji su i do danasnjeg dana postovali saobracajne propise i danas to isto rade
    mislim na pesake,ko je i pre prelazio licu na crveo za pesake i danas je to radio, koje i pre telefonirao-razgovarao peko mobilnog, a prelazio pesacki prelaz,i sada je to radio...

    a policije ni traga, ne da kazni, nego ih nema ni da opomen pesake koji prelaze na crveno za pesake
    sve se desavalo u strogom centru nasega Grada
  • @ Enab

    05.10.2011 13:08
    Pretpostavljam da sste mislili na Jovana Subotića :) Na trenutak sam se secnuo da je Cane dobio ulicu u NS hehehe...
  • Bicoš

    05.10.2011 10:45
    @ - @Žuta Majica - A Biciklisti.. - umesto exita
    A koji je to suprotan smer na biciklističkoj stazi ispred Albe ili bilo gde u gradu? Voziš bicikl gde je označena bicikilistička staza i to nema nikakve veze u kom ćeš smeru ići! Neko te je opasno pokrao!
  • ns

    05.10.2011 09:23
    A mišeluk
    Kada će početi da kontrolišu saobraćaj na Mišeluku, pre svega motore za koje ne postoji ni ograničenje brzine ni onaj semafor iznad tunela?
  • @Žuta majica - A biciklisti..

    05.10.2011 08:48
    umesto exita
    "konacno.
    kao pasionirani biciklista, iz iskustva, tvrdim da su pesaci najneodgovorniji ucesnici u saobracaju.
    potpuno su neverovatni, a najvise vole da se setaju bulevarom po biciklistickoj stazi."
    gde ovde piše da su biciklisti savršeni? ne vidim. čovek je samo izneo činjenice i one su potpuna istina!
    naravno da treba svi koji greše da se kažnjavaju, ja sam ispred "albe-univera" platio kaznu 5.000,00 dinara zato što sam vozio bicikl u kontra smeru po biciklističkoj stazi. neoprostiva greška!
  • Tiberius

    05.10.2011 08:14
    @anonimus
    na sredini bulevara na bezbednoj razdaljini (tacno propisanoj) od semafora ograda ne smanjuje vidljivost jer mozes da vozis samo pravo.
  • Žuta majica

    05.10.2011 08:02
    A biciklisti...
    @Exit - biciklista
    Ovde ispada da su jedino biciklisti savršeni učesnici u saobraćaju. Da li se ikada, ikome desilo da ga biciklista propusti na prilazu semaforu? O tome da sve više biciklista vozi trotoarom iako je pored biciklistička staza da i ne govorim. O "čuvenim" crvenim trakama na trotoarima ne vredi trošiti reči (npr. Branimira Ćosića, Novosadskog sajma...). Iako na početku trotoara stoji jasan znak zabrane vožnje bicikla a mnogi se ljute što im se pešaci ne sklanjaju sa puta. Da se razumemo, potpuno podržavam vožnju biciklom (čak sam pre za tu vrstu gradskog prevoza nego automobilom) ali sam za kažnjavanje svih prekršioca u saobraćaju a ne za selektivan pristup.
  • OSTRVO

    05.10.2011 07:58
    nije odmaralište
    Ne stižu da iskontrolišu bahate vozače koji se smsuju u vožnji a usput i nešto ručkaju ccc...
    AJMO MALO REDOM, A NARAVNO ČEŠLJAJTE I PEŠAKE!
  • NS

    05.10.2011 07:07
    E, posle ovoga ce nam svima svanuti, jer policija je napokon pocela da resava probleme od najveceg ka najmanjem. Ovo je bas problem koji koci nasu drzavu! Sredite prvo pesake, pa vozace, a lopovi i mafija (politicari) ce onda valjda u takvom uredjenom sistemu i sami nestati!!!
  • 05.10.2011 06:40
    oooovaaaaj.. ograda je postojala na par mesta sa sve živom ogradom. i sa sve rupama nastalim nakon nedelju dana. pokazalo se da sve što to radi je smanjuje vidljivost, tako da je još opasnije.
  • srle

    05.10.2011 06:40
    samo pare
    slazem se da nam fali kulture u svakom pogledu..Pa i u smislu ponasanja u saobracaju.Samo,sto to ovde nije poenta.Fali para u budzetu i to gadno.Po meni ce ova pravila tesko da zazive.
    KS
  • 05.10.2011 06:23
    @Tiberius, ma ne vredi našim ljudima ni ograda ako nije pod naponom i ako ne postavimo mine oko te ograde.

    @Dejan, pobogu, nije 150 km pa da ne možeš malo prošetati. Eto najbolje je bulevare ispresecati na svakih 100 m pešačkim prelazima, pa onda i onako spor saobraćaj bio još sporiji, a tek gužve...

    Istina i sam nekada pređem bulevar, ali ne letim pred auto i gledam da ne smetam nikome. Sačekam da prođu auta i onda pređem, ali se ne vučem nego bržim korakom. Ali zato ne shvatam one idiote koji prelaze tako što iskaču pred auta i onda vozači moraju da koče zbog njih.

    @Vukajlo, ti pacijenti po stazamu su najveći problem. Imam stotine primera, dosta vozim bicikl i baš juče idem biciklističkom i u susret ide baba koja naravno ide stazom, a trotar je prazan. Ja namjerno ne skrećem nego idem na nju i tako je teram da ode na trotoar. Ona se pomakela i nešto odmahuje rukom.
    A tek oni što šetaju svoje pse po stazi...

    A upotrebu mobilnog preko pešačkog, naročito pisanje poruke najstrože kažnjavati!
    Da ne bude svo drvlja i kamenje na pešake, neka policija otera one ''baje'' koji svoja vozila parkiraju na trotoaru, to je tamo na Bulevaru Oslobođenja u blizini jednog kafića čije ime je ''Leteći Danac''. I ko je dozvolio da ''pečeno pile iz Ameriku'' napravi baštu i tako zuzme više od dve trećine širine trotoara?
  • 04.10.2011 23:34
    Moji favoriti su definitivno roditelji koji pretrcavaju sa decom van pesackog ili na crveno, vec dole pomenuti genijalci kod zardinjere iznad podzemnog, a specijalno su mi interesantni "mudraci" koji lagano i bez zurbe prelaze ulicu uzduz umesto popreko (?!) kao i oni sto vole "caskom" zimi da pretrce jednosmernu ulicu, pa vam po onako klizavom, zaledjenom putu niotkud izlete, pa aj'te zakocite "caskom" i pokusajte da ne polupate kola oko sebe.

  • Dani

    04.10.2011 21:10
    Pazim, gledam, poštujem, zahvaljujem se na propuštanju, ali slušalice.... no way Jose!
  • Tiberius

    04.10.2011 21:00
    na bulevarima gde je velika razdaljina izmedju dva semafora napraviti pesacke pasarele. izmedju traka postaviti ogradu da se ne moze pretrcavati. ogradu dodatno obezbediti sadnjom zive ograde. em lepo em korisno. resen problem.
  • Zoltan

    04.10.2011 20:38
    Bulevar ispred Dnevnika? Pa tamo treba uvesti struju u ogradu! Životinje jedino reaguju na bol.
  • Enab

    04.10.2011 20:37
    Neke i treba kazniti
    Na semaforu na rasksnici Stanka Subotića i Vojvode Bojovića otac pretrčava ulicu na crveno sa devojčicom koja ima ne više od 5 godina. Idiot NE razmišlja šta će to dete i kako će sutra samo da prelazi ulicu. Mislim da i vozači i pešaci trebaju da plate. A što se tiče drugova plavih koji stave lovu u džep,kao u vreme Cara Dušana kojom si rukom ukrao nju ti seku, pa ti sad uzmi !!!
  • Zoltan

    04.10.2011 20:36
    Trebalo bi da pune Novosadski budžet a ne budžet SUB Beograda, jelte?
  • Hura!

    04.10.2011 20:32
    Podržavam! "Ka velikim kaznama se kreće od malih kazni." reče Boris Džonson danas ili juče. Isto: zapleniti SVAKI pogrešno parkiran automobil ili automobil koji nije platio kaznu i kada vlasnik dodje po kola - odrati ga. Neće taj 2 puta da razmišlja više da se bahati po Novom Sadu. A pešake i bicikliste hvatati skuterom - skoro sam u Amsterdamu video hajku na biciklistu - lovili su ga kao bandita jer je prešao na crveno. 30% vozača u Novom Sadu priča telefonom i jednom rukom upravlja kolima i menja brzine.
  • Vukajlo

    04.10.2011 20:28
    I obavezno da kaznjavaju one sto se setaju biciklistickim stazama po bulevaru Oslobodjenja. Da policija pod obavezno kida glave onoj stoki sto pretrcava bulevar Mihajla Pupina iznad podzemnog prolaza. Na tom mestu je krivina a posred kolovoza je ona dugacka uzduzna zardinjera sa zivom ogradom i od svega toga se nista zivo ne vidi. Mrzi stoku da na drugu stranu predje kroz podzemni prolaz na bezbedan nacin vec pretrcavaju na tom mestu ne bi li uhvatili gradski autobus. Pre nekoliko godina sam video kako je lik kolima na tom mestu bukvalno oduvao devojku koja je pretrcavala ne bi li usla u cetvorku. Zbog glupog busa koji ide na svakih 10-15 minuta glupaca umalo nije izgubila glavu.
  • Dule

    04.10.2011 19:23
    Sad mi nije jasno.. Ne vecoj od 100 ili vecoj od 100 m od najblize zebre???
  • V

    04.10.2011 19:13
    Ma da
    aj sad iscrtamo po gradu na svakih 100m zebru da ti ne bi išao 50m više, vid molim te. I uvek se pitam koji je to mentol stavio onu zebru na 50m od semafora da uspori i onako pregust saobraćaj...
  • komentator

    04.10.2011 19:02
    predlog
    a da prosto zaredjaju po kućama po harač kao u "pusto tursko" doba...
  • mb

    04.10.2011 18:52
    a ko to sprovodi
    posto stalno nailazim na primere u kojima gospoda iz saobracajne policije se prekrsaje oprastaju dok god dobijaju novcanice crvene boje koje im se ubacuju na sediste policijkog automobila? voznja deteta i supruge na prednjem sedistu bez pojasa nocu, sa ugasenim prednjim svetlima... 2000. prekoracenje brzine od 20km 3000 din... a sto se tice kaznjavanja vozaca koji ne postoju pravo pesaka da predju na obelezenim prelazima... kot ot sporvodi? nema ih kada vam trebaju, samo kada treba da uzmu pare na crno... treba prvo da uvedu red i postenje u svoje redov, a tek onda da pocnu ozbiljno sprovodjenje zakona!
  • Joka

    04.10.2011 18:30
    Dovoljno je da stanu kod zgrade Dnevnika na Bulevaru oslobodjenja.Ima da napune budzet za sat vremena. Apsolutno podrzavam ovakvu kontrolu
  • Dejan

    04.10.2011 17:16
    Alba
    Kod Albe se mora napraviti semafor, pesacki prelaz ili nesto drugo. Rastojanje izmedju raskrsnica je 460 m. A obe raskrsnice su udaljene vise od 150 m.
  • Milan

    04.10.2011 16:47
    Nemojte se glupirati pa vas niko neće dirati
    Podržavam, jer, na žalost, jako mnogo pešaka ne poštuje nikakve propise, prelazi gde stigne, kako stigne - da ugrožavaju samo svoj život, ko ih šiša.
    Najčešći problem je kada ne sačekaju zeleno, nego krenu (najpre jedan ovan predvodnik, a onda i svi ostali za njim) dok im je još crveno, a saobraćaj je pušten iz jednog pravca kako bi automobili koji skreću levo mogli da prođu. Tako se, zbog toga što neko ne može da sačeka 15-20 sekundi, stvaraju dodatne gužve. Treba nekada i uključiti mozak, ne postoji crveno svetlo samo da bi nekog maltretirali.

    Posebno me nerviraju ljudi koji prevode decu na crveno, ne razmišljajući kakav im primer time daju i matorci koji jedva hodaju, a krenu na crveno ili van prelaza.
  • za 321

    04.10.2011 16:44
    Alba Univer
    toje dalje od 100 metara od pesackog prelaza... :-)
  • @Rale

    04.10.2011 16:19
    a da li ti u londobu padne na pamet da pretrcis bulevar? ne verujem!
    gledaj celsi i uzivaj!
  • exit

    04.10.2011 16:17
    biciklista
    konacno.
    kao pasionirani biciklista, iz iskustva, tvrdim da su pesaci najneodgovorniji ucesnici u saobracaju.
    potpuno su neverovatni, a najvise vole da se setaju bulevarom po biciklistickoj stazi.
  • 321

    04.10.2011 16:01
    Станете код Алба Универа и ето вам брдо пара од казни...
    Тамо је летос једна жена погинула, а људи и даље прелазе булевар ту.
  • 04.10.2011 15:59
    @Milos
    Koji deo "i legitimisati na licu mesta" nisi razumeo?

    Inače, nisu morali u civil.. viđao sam da stoka ide na crveno samo tako čak i kad je s druge strane policajac! I ne samo to, neg se još i bune kad ih opomene ili kazni!
  • 04.10.2011 15:48
    "U suprotnom kazna je 5.000 dinara, a ako vode dete od 6.000 do 20.000 dinara. Pešak koji prelazi kolovoz i pri tom razgovara mobilnim ili koristi slušalice na oba uha biće kažnjen sa 3.000 dinara."

    Onda bolje/ jeftinije da ima mobilni u ruci i slusalice?

    "S druge strane, kazna za vozača koji ne propusti pešaka na obeleženom prelazu je od 6.000 do 20.000 dinara, plus tri kaznena poena. Ako je pešak dete ili invalid sledi oštrija sankcija, odnosno 15.000 do 30.000 dinara, šest bodova i oduzimanje dozvole od dva do 12 meseci."

    E jedva cekam da i to vidim.
    A koliko ce biti kazna za prelazak iz leve trake preko ostva na kolovoz u suprotnom smeru?
    Toga ima koliko hoces.A i prolazaka kroz crveno.Pa cak i milicija u kasnijim casovima.
  • cimbalo

    04.10.2011 15:39
    the end
    Što više (policijskih) goniča pešaka - utoliko manje goniča lopova. Od lopova se ne može izvući lova (osim ukradene, a ona pripada oštećenom vlasniku), dok pešačka globa direktno puni gradsku i policijsku kasu iz džepa građanina. Znači tu smo: država je bankrotirala. Mi to još možda i ne znamo, ali ona zna. Zato atakuje na poslednji bunkerčić (iz kojeg ionako već viri bela zastava): na plitki džep radnog čoveka koji (možda) s vremena na vreme prima nešto nalik na platicu.
  • 04.10.2011 15:24
    Sezona lova.
    Od sutra se otvara sezona lova na pesake.
    Svi vozaci oslobodjeni odgovornosti za gazenje pesaka koji ne propisno prelazi ulicu,a na kraju nedelje se proglasava pobednik.
    Naravno salim se.
    Vozac sam i nekoliko puta mi se desilo da ukoliko zvucnim signalom upozorim pesaka da prelazi na crveno svetlo i ugrozava druge,on pokaze rukom srednji prst ili opsuje.
    Udri stoku po dzepu.
  • Dejan

    04.10.2011 15:09
    prelazak
    Ova vest me je naterala da upotrebim garmin gps i da izmerim koliko metara sam udaljen od raskrsnica kada prelazim Bulevar Cara Lazara od supermarketa Idea ka PTT distributivnom centru. Od jedne raskrsnice imam 220 m a od druge 180 m. Da li to znaci da mogu mirno da prelazim bulevar na ovom mestu bez bojazni od kazne ili postoji jos neka zabrana za prelazak bulevara za pesake?
  • Milos

    04.10.2011 14:58
    Gradski autobus
    Ljudi ja imam pokaznu kartu sto mi sleduje kao troskovi za prevoz. Jedno 2 meseca cu da se vozim busom, dok se ne pokradu u stanici ti Nikoni za fotografisanje automobila na pesackom prelazu.

    Naravno da nece vatati pesake. Pesaci nemaju registarske tablice, nemaju vozacke dozvole sa kojih se popunjava prijava i mogu da begaju peske.

    15 000 i dozvola, ako majka i dete pretrcavaju pesacki dok je crveno na semaforu. Pa to mi se desi svakog jutra.
  • samo

    04.10.2011 14:35
    tri dana :)
    Aha, hoće dok ne padne kiša i ne zaladi :)))))
    Ma nema od toga ništa....ko što kažu. svako čudo tri dana traje.
  • Vladimir

    04.10.2011 14:27
    @Geysha
    Da si ucila saobracajne propise za pesake u osnovnoj skoli, znala bi da je dozvoljeno zapoceti prelazak ulice na zeleno svetlo. Ako se upali crveno, duzan si da ubrzanim korakom zavrsis prelazak ulice... Znaci nije prekrsaj biti na crvenom na pesackom, vec zapoceti prelazak... Vozac je duzan da propusti svakog pesaka na pesackom prelazu...
  • 04.10.2011 14:25
    NS
    Tek ce sada semafori - zeleno za pesake KRATKO BITI ZELENI
  • Goran

    04.10.2011 14:25
    Pa bolje kaznjavajte vozace koji ne propustaju pesake na pesackim prelazima vec decenijama! Pa kad regulisete ludnicu koja trenutno vlada gradom, e onda predjite na pesake pa i njih kaznite.
  • Rale

    04.10.2011 14:03
    Znaci ponestalo para od motorista, pa aj sad malo na pesake. Zivim u Londonu 20 god (inace iz NS-a) i te vrste kaznjavanja pesaka ovde nema. Ne-pos-to-ji!!!
  • Bozidar

    04.10.2011 13:54
    a ko ce cika policajcima da garantuje bezbednost ako neki pesak pocne da vice na njih? banana drzave su za nas pojam
  • Boki NS

    04.10.2011 13:53
    A cekaj, a kazneni poeni za pesake?!?! Kako nema?!?! Mora, posle ti lepo zabrane i da se kreces 6 meseci...! To je nasa glavna privredna aktivnost kojom punimo budzet...!

  • Geysha

    04.10.2011 13:49
    Slazem se da oni koji grese treba da budu kaznjeni, jer kod nas pali samo udarac po dzepu ! Ipak, moram da spomenem i cinjenicu da neke raskrsnice ljudi ne mogu preci za 10 sekundi koliko traje zeleno svetlo, i tu onda nastaje haos jer ljudi pretrcavaju ostatak, a bahati vozaci uglavnom prolaze izmedju njih ! Primer, raskrsnica kod kafica The Pub...
  • Petar

    04.10.2011 13:49
    Ajde....
    ....da ubuduće pazimo šta radimo pa im nećemo puniti budžet na ovu "seljačku foru"!
  • Andrla

    04.10.2011 13:44
    drugovi akcija!
    Fali para, fali para

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna